19-7-2007

Venstres Ungdom kan ikke regne

To håbefulde medlemmer af Venstres Ungdom forsøger den 19. juli at gøre sig kloge på effekten af at sænke topskatten. Forsøget falder ikke synderligt heldigt ud. Og sådan må det jo også gå, når ens primære referenceramme er en bog fra 1776!

Adam Smith var forud for sin tid, da han udgav Wealth of Nations, men megen økonomisk viden er genereret siden 1776. Viden som Martin Pedersen og Kristian Leer tydeligvis ikke er i besiddelse af.

De to VU’ere antager, at en sænkning af topskatten på grund af ”dynamiske effekter” vil øge arbejdsudbuddet. At påberåbe sig dynamiske effekter er nogenlunde det samme som at påkalde sig Helligåndens intervention. Nyere økonomisk teori viser, at i overflodssamfund som det danske, øges lysten til at arbejde ikke, hvis man sænker topskatten – snarere tværtimod. Årsagen er at pengerigelighed fører til, at man prioriterer øget fritid over øget løn. Det vil sige, at de velhavere, der får gavn af en fjernelse af topskatten snarere vil benytte lejligheden til at arbejde mindre og dermed vil en nedsættelse af topskatten formentlig betyde, at den opståede lakune i statskassen vil blive større end det umiddelbare tab.

Hvis man vil øge udbuddet af arbejdskraft er det nødvendigt at gøre det mere attraktivt for de lavestlønnede at være i beskæftigelse frem for at gå ledige. I det danske skattesystem kan det ske ved en forhøjelse af beskæftigelsesfradraget eller en reduktion i arbejdsmarkedsbidraget. Begge reduktioner vil komme de lavestlønnede forholdsvist mere til gode end de velhavende.

I forhold til at tiltrække udlændinge, fremgår det i øvrigt af Kildeskattelovens paragraf 48E, at udlændinge, der bosætter sig i Danmark i forbindelse med ansættelse bliver beskattet med 25 procent de første tre år. Således vil ”den høje danske skat” ikke umiddelbart forekomme afskrækkende for de udlændinge, som VU så utroligt gerne vil have til landet.

Venstres Ungdoms lommefilosofi holder altså ikke vand i den virkelig verden, så måske Martin Pedersen og Kristian Leer skulle en tur tilbage på skolebænken
belstaff moto ugg ciabatte timberland saldi woolrich milano woolrich parka uomo ciabatte ugg canada goose uomo prezzo peuterey piumini belstaff pelle uomo barbour giubbotto moncler baby barbour uomo woolrich 2017 timberland outlet belstaff italia belstaff pelle giubbotti belstaff ugg mini giubbotti peuterey 2017 ugg mini neri