1-2-2012

Farvel til den ekspansive finanspolitik

Desperationen i EU over de sydeuropæiske landes manglende vilje til at føre en ansvarlig økonomisk politik, nåede i weekenden nye højder med vedtagelsen af EU's nye såkaldte europagt.

Europagten forpligter de lande, der tilslutter sig aftalen, til ikke at have såkaldte strukturelle underskud på mere end 0,5 pct. af BNP fremover. Det betyder dermed også et farvel til den ekspansive finanspolitik som redskab til at sætte gang i hjulene i et samfund, der er ramt af nedadgående konjunkturer – i realiteten et farvel til hele den keynesianske tankegang og en regulær amputation af finanspolitikken.

Faktum er, at der kan være god fornuft i – i en periode – at køre med underskud på de offentlige budgetter. Det har både den nuværende og den tidligere regering gjort i de seneste finanslove i erkendelse af, at det er nødvendigt at øge væksten i samfundet. Det bliver fremover umuligt.

Og det bliver umuligt fordi nogle sydeuropæiske lande ikke har kunnet finde ud af at håndtere opgaven med på langt sigt at føre en ansvarlig finanspolitik. Danmark, Sverige, Holland og andre lande kan sagtens finde ud af i en periode at udnytte den fordel, der er ved i en periode at køre med underskud, for når tiderne er gode at høvle gælden af igen. Det var sådan set det Danmark gjorde op igennem 00’erne.

Europa risikerer at ende i en situation med permanent lavvækst, fordi renten ikke kan komme meget længere ned samtidig med at EU-landene forpligtes til at føre en finanspolitik, der ikke via offentlige investeringer og/eller skattelettelser kan generere vækst.

Europagten er således identisk med en indførelse af en slags nødretstilstand i den europæiske økonomi, der er foranlediget af, at euro-projektet fra begyndelsen har været fejlkonstrueret. De bagvedliggende økonomier i de deltagende lande har været og er fortsat alt for forskellige til at kunne forenes i en valuta.

Resultatet er nu at man ophæver finanspolitikken som vækstgenerator i en situation hvor rentevåbnet allerede er sat skakmat.

Europagten risikerer at blive Europas gravskrift. Den stædige fastholdelse af en umulig valutaunion vil berøve Europa for chancen for at skabe vækst og henvise Europa til den globale økonomis 2. Division.
belstaff moto ugg ciabatte timberland saldi woolrich milano woolrich parka uomo ciabatte ugg canada goose uomo prezzo peuterey piumini belstaff pelle uomo barbour giubbotto moncler baby barbour uomo woolrich 2017 timberland outlet belstaff italia belstaff pelle giubbotti belstaff ugg mini giubbotti peuterey 2017 ugg mini neri