3-6-2015

Ulandsbistand hjælper ikke

For 5 år siden udgav den zambiske økonom Dambisa Moyo bogen ”Dead Aid”, der med sin blotlægning af, hvordan udviklingsbistand i virkeligheden har virket kontraproduktivt i en række afrikanske lande, vakte stor opstandelse rundt omkring i verden.

Bogen blev desværre aldrig udgivet på dansk, hvilket jo desværre siger en del om den danske forlagsbranche, der afstår fra at oversætte skelsættende udenlandsk faglitteratur.

Ikke desto mindre er Dambisa Moyos argumenter centralt, når koret af grædekoner nu melder sig i lyset af, at en blå valgsejr vil medføre beskæring af ulandsbistanden.

Moyo slår fast, at ulandsbistand ikke føre til vækst i de lande, der modtager bistanden. Tværtimod fører bistanden ofte til, at landene blot bevidst eller ubevidst indregner strømmen af bistand i nationalregnskaberne, og at landene derved kommer på en form for passiv forsørgelse for stater uden åremålsgrænse.

Moyo fremhæver Botswana, der er et af højvækst-landene i Afrika, som eksempel på et land, der ved aktivt at frasige sig ulandshjælp, har tvunget sig selv til at vækste – og det på trods af, at Botswana bestemt ikke er et land uden problemer – cirka en fjerdedel af landets borgere mellem 15 og 49 er således HIV-positive – verdens næsthøjeste niveau efter Swaziland.

I virkeligheden er ulandsbistanden et forsøg fra de vestlige lande på at købe aflad for en kolonitidshistorie, som vi i årevis har fået at vide, at vi skal skamme os over, selvom det er uden for enhver tvivl, at den europæiske tilstedeværelse i Afrika bragte fremskridt til kontinentet.

Ulandsbistanden er imidlertid tilsyneladende bedre egnet til at forlene godhedsindustriens repræsentanter med god samvittighed end til at sikre vækst og fremdrift i tilbagestående lande. Med andre ord ulandsbistanden gives mere for vores egen skyld end for ulandenes.

Hvis man virkelig ønsker at hjælpe Afrika til en bedre fremtid, så er svaret et helt andet end ulandsbistand f.eks. at øge handlen med de afrikanske lande, turde investere i produktion i landene og få de afrikanske lande til at forstå at politisk stabilitet er absolut nødvendig for at vinde investorernes tillid.

belstaff moto ugg ciabatte timberland saldi woolrich milano woolrich parka uomo ciabatte ugg canada goose uomo prezzo peuterey piumini belstaff pelle uomo barbour giubbotto moncler baby barbour uomo woolrich 2017 timberland outlet belstaff italia belstaff pelle giubbotti belstaff ugg mini giubbotti peuterey 2017 ugg mini neri